Folkdansens framtid

Folkdanserna är i många fall mycket, mycket gamla. Även om de fortfarande är ett vanligt inslag vid olika firanden och uppträdanden kan man ändå fundera över hur mycket folkdans som kommer att existera i framtiden. Kommer vi att klä oss i folkdräkter och dansa armkrok med det motsatta könet till spelande fioler? Det kan ingen veta.

En kvalificerad gissning är att man i framtiden kommer att prata om eror av folkdans. Det kanske kommer att finns äldre folkdans, som man då menar är den folkdans vi tänker på som folkdans idag. Men så kommer det kanske även att finnas en nyare tradition av folkdans, som innefattar street dance, discodans, helt enkelt moderna danser som man idag kan gå och lära sig på dansskola.

Om man tänker efter vore det inte så märkligt, traditioner är ju egentligen trots allt sånt som många i ett samhälle gör samtidigt under en lång period. Just nu dansar man modern dans. Man dansar hiphop och balett och en massa andra danser. Man klär sig i säckiga kläder om man dansar tuffare dans, utmanande kläder om man dansar sexig dans och trikåer om man dansar balett. Man dansar till en viss sorts musik beroende på vad man dansar. Musikbranschen och danstrenderna gynnar varandra, idag skrivs mycket musik i syfte att passa till olika danser.

Så egentligen kanske vi har fått nya folkdanser redan nu, även om det inte kommer stå tydligt förrän långt in i framtiden. Om trehundra år har vi förmodligen fått gott om nya danser som är populära då, och de danser som vi anser moderna idag, hiphop och jazz till exempel, kanske då framstår som gammaldags och tråkiga.