Vikten av folkdans för olika kulturer

Folkdans har gynnat oss på fler sätt än vi kan tänka oss. Den fysiska träningen har ensamt förbättrat och bevarat vår hälsa och aktiva livsstil för den stora majoriteten av befolkningen. Det är inte ovanligt att ha aktiva folkdansare väl in i 80-årsåldern, fortfarande lika friska, glada och hjärtliga som när de började med folkdans.

Dansen har skapat och inspirerat en uppskattning för konstnärliga och kulturella bekymmer på ett sätt som få aktiviteter kan. Folkdansare har en förståelse för kulturer som ses med misstro och till och med förakt av mindre upplysta folk. Vi folkdansare har blivit välsignade med att få se kulturens sanna kulturarv, inte den kultur som framförts och utnyttjats av politiker och andra samhällsfigurer. Vi reser. Vi studerar. Vi uppskattar. Vi lär.

För att ge dansen det verkliga djupet av förståelse det förtjänar, måste vi lära oss att se dansen som en budbärare med en berättelse att berätta. Den här historien handlar om frågan: “Varför dansar folk på det viset de gör?” Denna fråga och strävan efter att finna svaret på frågan är en gåva som folkdansen i sig ger utövaren, då det blir en slags livslång relation mellan dansutövaren och den eviga, kulturella frågan.

För att fullt ut realisera det potentiella värdet av folkdans som både en social och rekreationshobby och ett område för allvarliga studier, måste dess unika DNA förstås. Det finns helt enkelt fyra ingredienser som kombineras för att skapa folkdans som inte är tillämplig på någon annan dansform:

Dansens etnologi: Vem dansade dansen? Var? När? Och varför? Vilken roll spelade dansen för människor och samhällen i sekulära och religiösa sammanhang? Äktenskapsmarknaden? Mandomssprov? Påsk?

Dansens karaktär: Ofta kallad “styling” – där frågan “varför dansar folk på det viset de gör?” står i centrum.

Förhållandet till musiken: Det är intressant med folkdanser som inte åtföljs av musik medan det finns andra danser som inte har en bestämd rytm. I båda fallen har dansen en kraftfull kontroll som håller ihop dansen trots den bristande musikaliska rytmen. De är dock sällsynta undantag; Musikalisk ackompanjemang är en integrerad del av dansevenemanget och överensstämmelse med rytmen anses vara av yttersta vikt.

Koreografi: Arrangemang av steg, figurer och motiv. Trots att det är det minst viktiga elementet i dansen är det här där alltför många folkdansare fokuserar sin uppmärksamhet, medan de försummar de första tre. Det bör noteras att det i vissa danser anses vara oförskämt och olämpligt att avvika från de föreskrivna stegen. Men det finns också andra typer av folkdanser som inte har sådana begränsningar, och improviserade variationer beundras – det är ett tecken på en fallenhet för danskonsten som till och med kan förstärka ens sociala status. Oavsett vad som är tillämpligt bör sederna förstås och respekteras.

Folk/etnisk dans existerar av en grundläggande anledning – och hundratals direkt relaterade orsaker: Den uppfyller de estetiska behov och omständigheter som dess skapare upplevt och längtat efter. Om de omständigheter som lägger grund till folkdanser försvinner så försvinner även folkdansen som växt fram som en konsekvens av de nämnda omständigheterna. Bara de av oss som bara älskar det som en konstform och fritidshobby – och enstaka sällsynta akademiker – är engagerade i att rädda den.

Vad är de estetiska krafterna som formar dansen? Varför skiljer sig Telemarkens dans i Norge så djupt från det i Sevilla, Spanien? Eller från Radomir i Bulgarien? Varför skiljer sig dansen från Shope-regionen så mycket från Novo Zagorsko, bara några kilometer bort i Thrakien? Varför finner romare i Transsylvanien glädje i att ta till sig mycket komplexa synkoperingar i dansen, medan ungarna som bor i nästa by är helt nöjda med dansrytmer i 4/4? Varför är de ungerska männens danser individuella, medan de rumänska männen dansar tillsammans? Varför dansar några Balkan-kededansörer i klockvisa cirklar, medan andra går emot? (Det har föreslagits att en av danserna följer solens riktning.)

Det här är frågor som lärda etnologer i många länder spenderar hela livet åt att svara på. De är frågor som kan ge folkdans djupet som ger denna dans mer pedagogiskt värde än någon annan. De är frågor som kan lära oss att “läsa” berättelsen som dansen berättar om människor som några av oss aldrig någonsin kommer träffa, men som vi ändå känner till genom dansens kraft.