Fördelar och nackdelar med folkdans och annan dans

Dans kan innebära en otrolig gemenskap. En kunnighet som genererar självsäkerhet och positiva erfarenheter. Man håller även igång kroppen som dansare och håller sig ofta vig och spänstig längre upp i åldern. Men är dansen alltid rent igenom positiv? jag skulle vilja säga folkdans för med sig fler goda saker än viss modern dans. Vi vet idag att psykisk ohälsa tyvärr är vanlig bland unga dansare. En anledning till detta är det höga trycket på i princip alla dansskolor i hela världen. Särskilt på de avancerade balettskolorna där kraven är höga drabbas eleverna av ohälsosamma tankar och beteenden. Det kan ofta handla om att man måste hålla vikten på en extremt jämn nivå för att optimera dansen. Det kan leda till en ätstörning som den drabbade får leva med resten av sitt liv, i värsta fall. Lärare kan vara hårda och i vissa fall vara nedlåtande i ett pedagogiskt syfte. Många skolor kräver att eleverna övar nästan dag som natt, och på många ballerinor antar fötterna en mer rak form efter allt dansande.

Det är av största vikt att dansskolor runt om i världen inser sitt ansvar och stödjer eleverna. Om man upptäcker ohälsosamma beteendemönster i tid är oddsen för ett tillfrisknande större. Det är inte ett lika stort tryck på folkdansen. Det är nästan alltid bara en hobby, en fritidsaktivitet. Visst kan man tävla i folkdans, men det är väldigt sällan tävlingarna är på för seriösa nivåer med hög rivalitet. Många som tävlar i folkdans menar snarare att dansen är ett sammanhang, att man träffar många nya folkdansare när man är ute och tävlar. Det kan innebära kunskapsutbyte och nya vänner. Man stödjer helt enkelt varandra mer inom folkdansen än inom dans där många sliter som djur för att bli tillräckligt bra för att kunna försörja sig på sin dans.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dans på avancerad nivå också kan innebära mycket positivt, och ofta gör det. Många dansare älskar det de gör och vet att det finns goda chanser att bli en professionell dansare om man lägger tillräckligt med tid på det. Dansen i alla dess former är även populär underhållning för allmänheten vilket skapar jobb. Det finns forskning på att fysisk aktivitet såsom dans hindrar barn och unga att hamna i dåliga vanor. Dans och annan konst förebygger helt enkelt kriminalitet och kan förändra livet helt och hållet på en ungdom. Det blir ett sätt att uttrycka tankar och känslor som kanske inte alltid är så lätta att prata om.

Därför är det vanligt att man har olika danskurser på ungdomsgårdar runt om i Sverige. Många kommuner försöker hålla kurserna gratis just för att nå ut till dem som kanske inte har råd att betala en kursavgift. Det hålls även mycket lätta danskurser för äldre. Det har visat sig ha många positiva effekter på de äldre som annars kanske inte kommer utanför sin bostad så mycket. Än mindre rör sig särskilt mycket, och då kan dans göra underverk med stela leder.

Dessa kurser är ofta i lite mer moderna danser som exempelvis Zumba. Lättare folkdans är också en vanlig aktivitet bland äldre. Många har dansat pardans hela livet. En intressant fråga är hur vi kommer vilja dansa när vi blir så gamla, om vi kommer vilja köra breakdance eller den så kallade krogdansen som många ägnar sig åt på dansgolven på barer om helgerna.