Olika folkdanser runt om i världen

Man kan se geografiska likheter mellan folkdanser. Det är till exempel inte så stor skillnad på den finska, åländska och svenska folkdansen. Däremot är det stor skillnad på låt oss säga den kinesiska folkdansen och den svenska.

Hambo är en populär folkdans. Man kan kanske inte säga att den är helt igenom svensk då den utvecklades ur polskan som var en europeisk folkdans. När en ny dans etablerar sig i de svenska folkhemmen skrivs ny musik menad att passa dansens rytmer. Då blir dansen ännu mer populär. Vi har ett rikt arv av melodier skrivna för att dansa hambo. Varje år arrangeras ett mästerskap i hambo också, den så kallade Hälsingehambon. Det finns olika typer av hambo, karaktäristiskt för dansen är att den består av tre olika steg som upprepas.

Bhangran är ett bra exempel på hur en gammal folkdans utvecklats i modern tid. Det var en dans som dansades i Indien och Pakistan för att främja skörden, som emigranter till Storbritannien sedan tog med sig. På sent 1900-tal lyftes dansen och framför allt dess musik. Den blandades med sköna reggaetoner och bildade en helt ny genre som blivit mycket populär världen över.

Bukagu är ett samlingsnamn på en rad asiatiska danser, främst från Kina, Korea och Indien. Dessa danser dansades vid hoven av utbildade damer. Det är viktigt med arm- och handrörelser i dansen. Man kan säga att geishornas dans är en sensuell typ av Bukagu.